Ekobiciklizam

Biciklizam, u smislu rekreativnog biciklizma i biciklizma kako van tako i u zaštićenom području ima mnogo pozitivnih osobina, od kojih navodimo neke:

 1. Produžava životni vek fizičkom aktivnošću
 2. Omogućava dublji san i mlađi izgled
 3. Podstiče rad svih unutrašnjih organa
 4. Predstavlja prevenciju u borbi protiv nastanka kancerogenih oboljenja
 5. Koriguje telesnu težinu sagorevanjem kalorija
 6. Omogućava kvalitetno vreme u prirodi i „skida sa stolice“.

Ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin je učinila dostupnim biciklistima i zaljubljenicima u prirodu Specijalni rezervat prirode 1. kategorije „Ritovi donjeg Potisja“, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zaštićenih područja u srpskom Potisju.

INFORMACIJE

Za zakazivanje i sve informacije:
023/521-032, local 14, Mira Dronjak 0648116 534

Šef Odseka Čuvarske službe, Zoran Medić 064 895 0114

Policija 192

Vatrogasci i spasioci 193

Služba hitne medicinske pomoći 194

PREPORUKE

Preporuka ustanove „Rezervati prirode“ je da učesnici na biciklističkoj stazi ponesu sa sobom u rancu ili torbici:

 • flašu vode,
 • laganu hranu (voće, kesicu meda i sl.)
 • zaštitu od sunca,
 • pribor za prvu pomoć,
 • rezervnu odeću po potrebi
 • mobilni telefon
 • i ostalo po potrebi

Biciklistička ruta:
SRP „Ritovi donjeg Potisja“ – SRP „Titelski breg“

Ova biciklistička ruta povezuje SRP „Ritovi donjeg Potisja“ sa SRP „Titelski breg“ i duga je oko 17 kilometara. Ruta predviđa da se biciklisti, po ulasku u zaštićeno područje iz pravca Novog Sada ili Zrenjanina kod Žabaljskog mosta, kreću u podnožju nasipa sa bačke strane Tise i dolaze do kontaktne površine između SRP „Ritovi donjeg Potisja“ i SRP „Titelski breg“, odakle lokalnim saobraćajnicama mogu stići do Titela ili Mošorina ili probati vrhunske riblje specijalitete u restoranu „Rečni baron“ iz Mošorina. Takođe, biciklisti u pauzi mogu uživati u rekreativnom ribolovu na mrtvaji „Vrbica“. Zatim, biciklistima je na raspolaganju i Golf centar „Žabalj“ u kojem se mogu oprobati u golfu ili uživati u neverovatnoj kuhinji i ambijentu ovog centra. Pomoć prijavljenim korisnicima ove biciklističke staze vrši Čuvarska služba ustanove „Rezervati prirode“ Zrenjanin. Nastavak ove rute je moguć kroz SRP „Titelski breg“ u pravcu Titela.

Pešačenje u prirodi

Ruta za hodanje u SRP „Ritovi donjeg Potisja“ spada u relativno zahtevnije ravničarske staze u pogledu dužine, kondicije, stabilnosti i orijentacije u prostoru. Podloga po kojoj se hoda nije uvek ravna, vrlo često se hoda po trasama terenskih vozila i dolmom, povremeno ste u potpunosti okruženi šumom a povremeno na potpuno otvorenom prostoru. Potrebna je odgovarajuća odeća i obuća. Noću se ne pruža asistencija hodačima.

INFORMACIJE

Za zakazivanje i sve informacije:

023/521-032, local 14, Mira Dronjak 0648116 534

Šef Odseka Čuvarske službe, Zoran Medić 064 895 0114

Policija 192

Vatrogasci i spasioci 193

Služba hitne medicinske pomoći 194

PREPORUKE

Preporuka ustanove „Rezervati prirode“ je da učesnici na biciklističkoj stazi ponesu sa sobom u rancu ili torbici:

 • flašu vode,
 • laganu hranu (voće, kesicu meda i sl.)
 • zaštitu od sunca,
 • pribor za prvu pomoć,
 • rezervnu odeću po potrebi
 • mobilni telefon
 • i ostalo po potrebi

Ruta hodača u SRP „Ritovi donjeg Potisja“ (Žabaljski most – Titelski breg)

Ova pešačka ruta povezuje SRP „Ritovi donjeg Potisja“ sa SRP „Titelski breg“ i duga je oko 17 kilometara. Ruta predviđa da se hajkeri, po ulasku u zaštićeno područje iz pravca Novog Sada ili Zrenjanina kod Žabaljskog mosta, kreću u podnožju nasipa sa bačke strane Tise i dolaze do kontaktne površine između SRP „Ritovi donjeg Potisja“ i SRP „Titelski breg“, odakle lokalnim saobraćajnicama mogu stići do Titela ili Mošorina ili probati vrhunske riblje specijalitete u restoranu „Rečni baron“ iz Mošorina. Takođe, hajkeri u pauzi mogu uživati u rekreativnom ribolovu na mrtvaji „Vrbica“. Zatim, na raspolaganju je i Golf centar „Žabalj“ u kojem se mogu oprobati u golfu ili uživati u neverovatnoj kuhinji i ambijentu ovog centra. Pomoć prijavljenim korisnicima ove pešačke staze vrši Čuvarska služba ustanove „Rezervati prirode“ Zrenjanin. Noću se asistencija ne pruža.

Fotosafari

Specijalni rezervat prirode „Ritovi donjeg Potisja“ je predeo kao stvoren za fotografe i ljubitelje prirode. Izuzetno raznovrsan biljni i životinjski svet, pitoma ravnica i ćudljiva reka Tisa, čine kombinaciju koja omogućava nastajanje neverovatnih fotografija.

Fotografima ustanova „Rezervati prirode“ obezbeđuje prevoz terenskim vozilima Lada Niva i čamcima BigFoot uz poštovanje svih bezbednosnih mera prevoz do čuvarskih osmatračnica i lokacija na kojima se nalaze staništa strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja, kao i lokacijama po njihovom izboru. Fotografima takođe može biti organizovan obilazak rezervata i okoline, kao i rad po grupama.

Program:

8:00-9:00    Okupljanje i dogovor u Vizitorskom centru i grupno fotografisanje
9:15             Izlazak na teren.
9:30             Polazak čamaca i terenskih vozila.
13:30           Ručak („lanč paket“)

Nakon radnog dela, može biti organizovana izložba fotografija u prostoru vizitorskog centra ustanove.

Program je podložan izmenama.

Kotizacija za učešće je 300 dinara. Plaća se po dolasku.

Prijava je obavezna zbog organizacije. Učesnici koji žele smeštaj potrebno je da se ranije najave.

Prijave (ime prezime i br. telefona) slati na elektronsku adresu: rezervatiprirodezr@gmail.com

Telefon za informacije i kontakt: Mira Dronjak, 064/8116534

Rekreativni ribolov

Rekreativni ribolov je moguć na reci Tisi, od 65 kilometra do ušća u Dunav (deo ribarskog područja „Banat“) a takođe i u ribarskom području SRP „Ritovi donjeg Potisja“, na lokacijama Vrbica i Mala i Velika provala. Više o toj temi se može videti u delu RIBARSKA PODRUČJA.

Reka Tisa i navedene lokacije su vode bogate ribom. Ne retko se čuje da su ulovljeni kapitalni primerci štuke, smuđa, šarana i drugih vrsta riba. Radi uspostavljanja ravnoteže između privrednog i rekreativnog ribolova, ustanova je lokacije na reci Tisi od 5 – 10 km (glavni tereni za rekreativne ribolovce), kao i 37 – 40 km (vikend naselje, rekreativni ribolovci, kupalište), izuzela od vršenja privrednog ribolova.

Nadzor nad sprovođenjem poštovanja zakona vrši ribočuvarska služba Rezervata prirode.